Ontdek je waarde: les 1

Welkom bij de eerste les van de online training “Ontdek je Waarde”. In deze eerste les maken we een aantal flinke eerste stappen naar het ontdekken van de waarde die jij aan je klanten kunt gaan leveren. Om te weten waar je naartoe wilt is het belangrijk om te weten waar je nu staat. Daarom mag je deze eerste les als een soort spiegel zien.

Wat heb je nodig?

Je kunt deze les op papier uitwerken, maar bijvoorbeeld ook met een programma zoals Trello. In Trello kun je een bord maken waarin je voor elke les een kolom (lijst) maakt. De verschillende opdrachten die je uitwerkt krijgen elk een aparte kaart. Het grote voordeel hiervan is dat je altijd weer terug kunt kijken naar de uitwerkingen, terwijl je een papiertje wellicht kwijt zult raken.

Nog even een kleine sidenote: dit is geen online training waarbij je lui achterover kunt zitten en een oneindigheid aan filmpjes kunt bekijken. Je gaat actief aan de slag en ik probeer je echt aan het denken te zetten, wat betekent dat je medeverantwoordelijk bent voor de resultaten die je gaat behalen. Hoe uitgebreider je de verschillende lessen uitwerkt, hoe effectiever deze online training is. Reserveer daarom per dag ongeveer een uur om de opdrachten uit te werken.

Zo. Ben je er klaar voor om aan de slag te gaan? Dan volgen er hier een aantal vragen om uit te werken.

1 – Klantsegmenten

Schrijf op welke klantsegmenten je bedient. Een klantsegment is een groep mensen die een aantal overeenkomsten hebben. Klopt, dit wordt vaak aangeduid als je doelgroep. Maar het woordje “doelgroep” vind ik verwarrend, omdat het impliceert dat je maar één groep mensen met je onderneming mag bedienen. En dat is vaak niet het geval.

Voorbeeld

Stel dat je je op vrouwelijke ondernemers richt. Wist je dat er meer dan 400.000 vrouwelijke ondernemers in Nederland zijn? Die ga je nooit allemaal blij kunnen maken met jouw waarde. Je kunt deze doelgroep nog veel verder specificeren, bijvoorbeeld door onderscheid te maken tussen startende en gevorderde ondernemers. Of tussen ondernemers die B2B (business to business) of B2C (business to customer) werken.

2 – Huidige aanbod

Wat zijn je huidige producten en/of diensten? Wat verkoopt goed, en wat niet? Je kunt het onderstaande voorbeeld gebruiken om deze vraag te beantwoorden.

3 – Marketing

Hoe (dus via welke kanalen) verkoop je je producten en/of diensten op dit moment? Maak hierbij een onderscheid tussen de gratis en betaalde manieren van marketing.

4 – Klantenbinding

Hoeveel van je bestaande klanten doet vaker dan eens een aankoop? Met andere woorden: doen je klanten herhaalaankopen? Als je dit niet direct inzichtelijk hebt, heb je ook meteen een tip van me te pakken: zorg er voor dat je altijd alles binnen je onderneming meetbaar kunt maken.

5 – Middelen

Wat heb je aan middelen nodig om je producten en/of diensten te verkopen? Denk hierbij aan bijvoorbeeld je website, je winkel of je apparatuur.

6 – Samenwerkingen

Welke samenwerkingen heb je op dit moment lopen? Hoe tevreden ben je over het verloop en de resultaten van deze samenwerkingen?

7 – Kosten en opbrengsten

Hoe zien de kosten van je onderneming eruit? Wat zijn je zakelijke vaste en variabele lasten? Hoe zien de inkomsten eruit en wat blijft er als winst over?

Dat was het voor vandaag!

Hopelijk heb je een aantal nieuwe inzichten opgedaan. Morgen ontvang je de link naar les 2 van de online training “Ontdek je Waarde”. Les 2 staat in het teken van je klant, want als jij weet voor wie je het doet, weet je ook waar je waarde kunt toevoegen.